De directe gevolgen de convenantafspraken over reductie van bodemzaadvisserij en de ontwikkeling van MZI’s zijn:

Positief:

  • De mosselzaadproductie is opgelopen tot gemiddeld 9 mln. kg extra (gemiddeld over 2014-2016) en de productiefluctuaties tussen de verschillende jaren zijn afgenomen.

Negatief:

  • De jaarlijkse kosten van mosselzaad invangen zijn toegenomen met 6 tot 9 mln. euro extra (gemiddeld over 2014-2016) en
  • De werklast en werkdruk binnen de sector is sterk verhoogd

We richten Coöperatie De Mossel Compagnie op opdat de kwekers die gehouden zijn aan het mosselconvenant dat na kunnen blijven komen. De derde tranche van het convenant is eigenlijk financieel alleen te behalen  als kwekers goed samenwerken.

Onze leden (zo zeggen ook banken en accountants) kunnen niet meer investeren in mosselzaadinstallaties (mzi’s) die nodig zijn ten behoeve van de derde tranche van het mosselconvenant. Dat volgt ook uit het recente rapport van Wageningen University over de sector en het mosselconvenant. 

Lees hier het recente rapport over de staat van de mosselsector.

Ook hopen wij met de coöperatie te kunnen werken aan het imago van het beroep van mosselkweker op de arbeidsmarkt. Bij het werven van personeel valt nog een wereld te winnen. We willen ons mooie beroep kunnen doorgeven aan de volgende generatie.